11. okt 2015

Kuidas me Tšehhi paljaste pensionäridega spaatasime

Oleme nüüd Vel'ky Mederis olnud juba 6 päeva ning võime paari sõnaga rääkida, mis linnaga tegu on ja mis me ise teinud oleme. 

Kuigi siinne linn ei ole oma 9000 elanikuga just väga suur, siis tegu on ikkagi väga populaarse kohaliku turismisihtkohaga. Meie armas majapidajanna rääkis, et siinne Thermal Corvinuse spaa pidi eriti populaarne olema just tšehhide seas, kuid omajagu käib seal ka ungarlasi ja muidugi slovakid ise ka. Eriline on see spaa selle poolest, et siin on looduslikud ja mineraalirohked kuumaveeallikad. Käisime täna ka ise seal ära, kuid sellest veidi hiljem.

Hetkel räägiks pigem sellest, kuidas me ühel päeval otsustasime, et kui Ungari siinsamas on, siis miks mitte seal korraks ära käia- lihtsalt, et tehtud oleks. Sõitsime siis Gyori linna, mis asub siit umbes 20km kaugusel.

Gyor on Ungari kuues suurim linn ning tegu on Loode-Ungari kõige tähtsama linnaga, sest see asub Viini ja Budapesti vahepeal ning Kesk-Euroopa ühel olulisemail trassil. 1994. aastal avati siin Audi tehas, kus toodetakse nt Audi TT, A3 kabriolette ja paljusid mootoreid. Meie siiski seda tehast üles otsima ei hakanud, sest mis sa selles suurest hoonest aia taga ikka vaatad.

Ungaris oli aga silmal keeruline harjuda hindadega- nimelt 1EUR = 313 HUF. See tähendas seda, et tossupaar maksis 12 000, pesupulber omakorda mõni tuhat jne. Rikkuritena ostsime kohalikust tanklast paarisaja eest näksimist ja hakkasime tagasi sõitma.

Nelja soti eest saad Monsterit
Siinkandis on meeletult palju maisipõlde ning ma ei suutnud vastu panna. Palusin Hannesel auto kinni pidada ja jooksin põllu peale raksu. Rebisin kiirelt kolm tõlvikut, naersin kurjakuulutavalt ja jooksin autosse tagasi. Kahjuks puuduvad mul kokkupuuted täiesti värskete, põlla päält korjatud maisitõlvikutega, nii et neid küpsetada üritades keerasin nad veidi tuksi. See ei tähenda, et me neid ikkagi söönud ei oleks- siiski ise, oma kätega korjatud ju!

Varastatud maisi söömas
Meie majutaja rääkis veel, et kuigi Vel'ky Meder on üsna väike, siis siin on mitmeid suuri tehaseid, mis enamasti on seotud autotööstusega. Ta isegi töötab firmas, mis toodab pidureid, uksehingi, uksi jne. Iga tehas pakub tööd 300-900 inimesele, mis tähendab, et suurt tööpuudust siin pole.

Kohalikud saavad ka fitnessi harrastada
Kuna see linn kuulus kunagi Ungari alla, siis siin on veel tänavanimedki kahes keeles- Ungari ja Slovakkia. Keeled on aga nii sarnased, et ungarlased ja slovakid saavad omavahel ilusti suheldud. Aga üks keel, mida kohalikud peaaegu üldse ei oska, on inglise keel. Meie majutaja on siiani ka ainuke inimene, kellega oleme inglise keeles suheldud saanud, poes või spaas pidime käte-jalgadega vehkides hakkama saama.

Näide kohalikust aiast- alati korras ja hooldatud
Ja jõudsimegi otsapidi spaasse. Täna siis võtsime kätte ja käisime kohalikus Thermal spaas ka ise ära. Spaas ei olnud samuti ühtegi inglise keelset silti ega teksti, nii et andsime lihtsalt alla ja läksime kassasse, maksku palju maksab. Kassas ei osatud samuti sõnagi inglise keelt, küsiti hoopis, et äkki me oleme Poolast. Siis juhtus midagi imelikku- vastasime, et ei, Estonia, mille peale kaks naist naerma hakkasid, pöördusid siis kolmanda poole, ütlesid "estonski" ja seejärel kõik naersid ja naersid. Huvitav oleks küll teada, mis legendid siin siis eestlaste kohta liiguvad, et sealt päritolek sellist kvaliteethuumorit pakub, kuid kuna inglise keelt keegi ei oska, siis see jääb igavesti saladuseks.

Saime itsitavate naiste käest oma riietusruumi kapivõtmed kätte ning läksime riideid vahetama. Siis juhtus teine huvitav asi- tuli välja, et siin on naistel ja meestel ühine riietusruum. Eeemmm... oookei. Meie olime ujukad õnneks juba kodus selga pannud, nii et ei hakanud seal kohe kõigi vahel strippama, kuid minu kõrvalolevat vanahärrat küll miski ei häirinud- püksid lendasid hoogsalt jalast ja siis ta seisis seal kogu oma 60-70 aastases ilus. Pärast selgus, et kusagil taganurgas olid olemas ka kabiinid, kus minusugused saavad ka privaatsuses riideid vahetada ning seda võimalust ma rõõmuga ka hiljem kasutasin.

Spaa ise oli täitsa mõnus, kuid nagu meil kipub kombeks olema, siis kui me läheme kuskile huvitavasse kohta, on meie tehnikal aku tühi, nii et ühtegi fototõestust meil ei ole. Aga me käisime küll, päriselt ka! Paar internetist varastatud pilti siia siiski lisan, et saaksite aimu, millise kohaga tegu.




Spaas oli kaks kuumaveebasseini, ühes oli temperatuur 33C ja teises 37C. Meie oma karge põhjamaisusega istusime põhiliselt selles teises basseinis, sest esimeses hakkas jahe. Eriti mõnus oli õuealal olla, kui õues oli 9C sooja ning vihma tibutas, kuid sina olid mõnusalt kuni kuklani kuumas vees.

Spaas oli päris palju rahvast, kuid kogu spaa peale oli vist 10 noort inimest, meie kaasa arvatud. Kõik ülejäänud olid pensionärid, kes oma liigeseid tulid sinna ravima. Aga järelikult on pensionäridel hea maitse- täiesti mõnus soe vesi oli.

Üks, mis seal spaatades silma torkas, on see, et Slovakkias tundub päris tugev machokultuur olevat. See hakkab samamoodi silma ka tänaval reklaame vaadates. Nimelt tundub, et naine peab siin olema ikka iluese ning mees peab olema karvane ja kaaluma minimaalselt 150kg. Reklaampostritel naistel üldiselt üle bikiinide seljas midagi ei ole ning ka spaas jäi väga palju silma seda, kuidas meestel olid täiesti ulmeliselt suured õllekõhud (tõesti, need kõhud... jõuluvana on vana trenniguru nende kõrval) ja samas käevangus olid saledad, kenad naised, kes siis üritasid läbi meeste karvade ja kõhu meheni teed leida. See polekski iseenesest mainimistväärt, kui seda poleks seal nii massiliselt kohanud, lihtsalt silmale väga harjumatu vaatepilt.

Peale 4h enda vees leotamist tulime lõpuks koju ja nüüd puhkame oma raskest puhkamisest.

Järgmise korrani!

Kui tekib huvi meie postitusi jälgida, siis ülespoole kerides saate lehe paremal pool sisestada oma e-maili aadressi ning uue postituse korral saadetakse teile e-mail :)

1 kommentaar:

  1. Tõesti üsna suured ning huvitavad erinevused kultuuride vahel. Ootan juba järgmisi seiklusi hallidel päevadel lugemiseks :)

    VastaKustuta